2016. november 18., péntek

14 karát? 18 karát? Mi a különbség? 1. rész

Nagyon sok emberben merül fel ékszervásárláskor, hogy mi a különbség a 14 és a 18 karát között? És ha 14 karátos az ékszer, akkor az színarany? Tömör arany? Tömény arany? Tiszta arany? 24 karát, vagy annál is több?

Először is, tisztázzuk, mi a karát, és mire használjuk!
A szó a görög 'kerateeon' kifejezésből ered, ami azt jelenti, hogy a "karob gyümölcse". A karob, más néven szentjánoskenyér, magját az ókortól használják kis súlyok (pl drágakövek, nemesfémek) pontos mérésére, mivel a magok mérete és súlya (majdnem) tökéletesen megegyezik. Azért írtam, hogy majdnem, mert az éghajlati, környezeti adottságoktól függően adódtak minimális eltérések a magok súlyai között: míg az arab területeken átlagosan 194 mg,  Konstantinápolyban nagyjából 205 mg, a Perzsa Birodalomban pedig pedig kb 213 mg volt egy karát. Az élelmes kereskedők persze erre hamar felfigyeltek, és két erszényt tartottak maguknál mindig: egyet, ha vásároltak, és egyet ha eladtak. A karát, és a 24-es szám összekapcsolódását valószínűleg Constantinus császárnak köszönhetjük, ugyanis az általa veretett arany érme, a 'solidus' pontosan 24 karát súlyú volt. Ezt a feltevést erősíti az a tény is, hogy ennek az érmének a váltópénze is 24 'siliqua' volt.
Ez a mérési módszer annyira bevált, hogy egészen 1914.április 1-ig ezt használták, amikor is bevezették a metrikus karátot, ami drágakövek esetében 1 ct = 200 mg = 0,2 g.
Régi karát mérleg drágakövek mérésére 
(Kép: http://riograndeblog.com/weighty-matters-comparing-and-interpreting-jewelry-scales/)

Az aranyötvözetek esetében az 1550-es évektől használják a finomság (és már nem a súly!) megjelölésére a karát mértékegységet, vagyis az 1/24 részt. A szabályozás ezt a mértékegységet is utolérte: a XIX. századtól a finomság ellenőrzését állami hivatalok vették át, és az országok bevezették saját fémjelzési törvényeiket. 1867. január 1-én lépett életbe az Osztrák-Magyar Monarchia fémjelzési törvénye, mely előírta Magyarország és Ausztria közös fémjeleit, és a hozzájuk tartozó kötelező finomságot. Ezeket finomsági fokokban, a nemesfém tartalmat pedig ezredrészben határozták meg, és szigorúan ellenőrizték.
Habár azóta hivatalosan az ezredrész jelöli az ötvözetek finomságát, ezek összeforrtak a karát megjelöléssel, így bármelyiket is használjuk, nem fognak félreérteni minket.

Összegezve: a karát egy mértékegység, ami az arany ötvözetek finomságát határozza meg. A carat pedig egy mértékegység, ami a drágakövek súlyának meghatározására szolgál. Nem keverendő össze!

Folytatás következik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése